HIIT EFFECT

Vadba Metabolic Effect (ME) je vadba, s katero želimo usmeriti naš metabolizem v porabljanje maščobe (maščobe! – ne kalorij) in izgrajevanje mišične mase. Cilj je torej preoblikovanje telesne sestave.

Kako to dosežemo?

Za delovanje metabolizma so odgovorni hormoni – prenašalci informacij v našem telesu. Endokrine žleze, ki hormone izločajo, se odzivajo na različne spremembe, ki se v telesu dogajajo. Na podlagi teh sprememb oz. dražljajev začnejo žleze izločati informacijske molekule – hormone, ki potujejo po krvi in delujejo na določene tarčne celice, v katerih se s prepoznavo signala, ki ga hormon odda, pričnejo odvijati različne biokemijske reakcije – poraba sladkorjev, razgrajevanje maščobnih celic…

Katere biokemične reakcije se bodo zvrstile in kaj se bo v celicah dogajajo, je odvisno od tega, kateri hormoni na celice delujejo. Z vadbo ME v telesu spodbudimo izločanje hormonov, ki so odgovorni za razgrajevanje maščobnih celih in izgradnjo mišične mase. Glavna hormona pri tem sta testosteron in človeški rastni hormon.

Kako vadba poteka?

Vadba traja 30 minut. V prve pol ure vadbe se v telesu zgodijo največje spremembe na ravni hormonov, vadba je v tem času najbolj učinkovita. Če vadimo dlje, se stanje hormonov stabilizira in učinek ni več tako močen, kot v prvih 30 minutah. In ker je to visoko-intenzivni intervalni trening, je pol ure čisto dovolj. 🙂

Vaje, ki sestavljajo ME vadbo, so preproste: ozki in široki počepi, trebušnjaki, poskoki, skleki, izpadni koraki … V rokah imamo proste uteži – po domače “ročke”. Ročke tehtajo od 0,5 kg pa tja do 4, lahko tudi 5 kg. Odvisno od naše pripravljenosti.

ME uporablja poseben princip vadbe, ki se imenuje REST BASE TRANING. Po slovensko: trening, ki temelji na počitku. To pomeni, da moramo med vadbo dejansko počivati, da dosežemo želeni efekt. Tu se uporablja fraza, ki v nekaj besedah zajame celoten koncept: “PUSH UNTIL YOU CAN’T, REST UNTIL YOU CAN.” Torej: “delaj, dokler ne moreš več in počivaj, dokler ne nabereš moči, da delaš dalje.” ME inštruktor vsake pol minute pokaže novo vajo in ne da počitka.

Počitek si vadeči vzame sam, ko začuti, da ga potrebuje – mišice postanejo utrujene, dihanje se pospeši in telo se začne ohlajati s proizvajanjem znoja. Ko vadeči začuti, da lahko dela dalje, prekine počitek in zagrize v naslednjo vajo.

Pri ME vadbi torej ni cilj, da zdržimo izvajat vajo pol minute, temveč, da gremo do konca, počivamo in delamo dalje. Da vadeči dojame ta koncept vadbe, je včasih potrebnih več treningov, da spozna svoje telo, da ugotovi, da mora včasih pospešiti tempo izvajanja vaje ali vzeti težje uteži in priti do počitka. Počitek je temelj, da sprožimo izločanje pravih hormonov.

S takim načinom treninga je vadba prilagojena vsakemu posazmezniku posebej. Tako lahko eden izmed vadečih začuti potrebo po počitku po 10 ponovitvah vaje, drugi po 20 … Vsak od nas ima drugačen metabolizem in vsak potrebuje drugačen trening, da doseže cilj.

AFTER BURN EFFECT je končna češnjica na tortico. 😉 Naše telo še 12-48 ur po končani ME vadbi porablja maščobe. Seveda moramo poudariti, da se je v tem času potrebno izogibat sladkorju in alkoholu, da telo lahko porablja zaloge maščob in ne energije, ki jo vnesemo v telo s sladkorjem ali alkoholom. Prehrano fokusiramo na proteine in vlaknine in spijemo veliko vode.

Maščobe/kalorije - kakšna je razlika?

Maščobe so maščobe. Kalorije pa … Ko pravimo, da “kurimo kalorije”, je velika verjetnost, da smo poleg maščobe “pokurili” tudi nekaj mišične mase. S pravilnim ME treningom (počitek!) se lahko temu v veliki meri izognemo in telo se osredotoči na izgorevanje maščob.

In še to. ME vadba ni vse s strani Metabolic effecta. ME uči tudi, kako izoblikovati svoj življenski slog, da postanemo IN OSTANEMO fit. Diete so dostikrat usmerjene k nekemu cilju, ki ga lahko dosežemo, težko pa ga obdržimo. Zato dieta ni pravi način, zmagamo lahko le s primernim življenskim slogom.

200 € POPUSTA NA FIT BOOT KAMP 1 samo še do 20. 9. 2023!!

X